WLEWY (INFUZJE)

U dzieci wykonujemy wlewy: podskórnie, domięśniowo, dożylnie, doszpikowo i doodbytniczo. Jako płynu używamy -0,9% roztworu fizjologicznego soli kuchennej lub płynu Ringera (Natr. chloiat. 7,-0, Kai. chloiat. -0,1, Cale. chlorat. -0,2, Aqua, dest. steril. 1-0-0-0,-0). Płyn dajemy do naczynia szklanego wykalibrowanego o pojemności 5-0-0 ml, połączonego rurką gumową z rurką szklaną w kształcie litery Y. Do obydwu końców tej rurki dołączone są węże gumowe z nasadkami, na które nakładamy odpowiednie igły. Infuzje dajemy pod skórę ud, brzucha, klatki piersiowej i pleców. Obecnie celem przyspieszenia wchłaniania się wstrzykujemy tuż przed podaniem infuzji 2—3 ml 4-0% roztworu hyaluronidazy.

Wlewy domięśniowe, dożylne i doszpikowe, przeprowadzamy podobnie, jak to podaliśmy już wyżej w rozdziale o wstrzykiwaniach.

Wlewy doodbytnicze służą przede wszystkim jako wlewy odżywcze. W tym celu wprowadzamy zgłębnik Nelatona o średnicy 5—8 mm do odbytnicy na głębokość 15—2-0 cm i umocowujemy go za pomocą przylepca do skóry odbytu. Zgłębnik łączymy z zestawem kroplówkowym. Naczynie zestawu kroplówkowego umocowujemy na wysokości ok. 8-0—1-0-0 cm nad łóżkiem dziecka, a liczbę kropli w kroplomierzu regulujemy na 5-0—8-0 na minutę. Naczynie zawierające dany płyn po-winno być ogrzane (np. termoforem). Skład płynu odżywczego może być różny i dowolny, zależnie od przypadku. Podajemy np. pokarm naturalny, 1-0% glikozę w ilości 5-0 ml, którą podajemy kilka razy dziennie. Białko dodajemy do płynu wlewanego jako albumozę, pepton lub pod postacią plazmy. U starszych dzieci możemy do płynu dodać np. 15-0 g cukru buraczanego, 8,5 g soli kuchennej, 2-0-0 g kwaśnego mleka, 1 żółtko. Wartość tego płynu odpowiada około 8-0-0 kaloriom. Płyn ten podajemy w 5—6 porcjach w ciągu dnia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>